Ostrava získala titul Európske mesto športu 2014

28.06.2013 Celý región

Praha/Ostrava 27. júna (TASR) - Severomoravská metropola Ostrava získala dnes prestížny titul Európske mesto športu 2014. Konečné rozhodnutie Asociácie európskych miest športu pri Európskej únii (ACES Europe) padlo počas 52. ročníka ľahkoatletického mítingu Zlatá tretra a v Ostrave ho oznámil prezident asociácie Gian Francesco Lupatelli.

Titul bude pre Ostravu znamenať nielen zvýšenie prestíže, ale aj viac peňazí, a to o pre tamojšie športové kluby. Zisk v prípade írskeho Limericku, ktorý mal podobný titul v roku 2011, činil okolo 60 miliónov eur, pripomenul internetový server Novinky.cz.

Primátor mesta Petr Kajnar vyjadril nádej, že sa vďaka športovým akciám zvýšia príjmy hotelov, reštaurácií a ďalších služieb mesta, že sa mesto zviditeľní, čo mu pomôže pri získavaní zahraničných investícií.

Kajnarov námestník pre šport a voľný čas Martin Štěpánek okrem iného avizoval, že Ostrava ponúkne formou spoločných aktivít podporených grantmi zdravý pohyb občanom, ktorí nešportujú vôbec alebo len výnimočne, nezabudne ani na rekreačných a handicapovaných športovcov.

Ostrava je po Liberci (2012) a Náchode (2013) tretím mestom ČR, ktoré získalo prestížny titul Európske mesto športu, udeľovaný pravidelne v troch kategóriách od roku 2001.
 

Vyberte región